خشم به عنوان یکی از انواع هیجان های طبیعی، در هر فرد، درجات متفاوتی دارد. کودکان نیز، در سنین مختلف و در جایگاه های متفاوت عصبانی می شوند و بنا به شدت آن، ممکن است به شکل متفاوتی ان را بروز دهند. توجه به این نکته که استفاده از بازیهایی که توسط یک متخصص کاردرمانی کودکان با در نظر گرفتن شرایط و ویژگی های منحصر بفرد کودک برای وی تجویز می نماید، می تواند راهگشا باشد. در همین راستا میتوان با آموزش به کودک، او را برای مقابله و کنترل خشم خود در موقعیت های ناخوشایند و ناراحت کننده، کمک و همراهی نمود.
در گذشته، والدین در مقابل چنین رفتارهایی با تنبیه و سرزنش با کودک برخورد میکردند. ما با توصیه تکنیک هایی به شما کمک می کنیم که بتوانید با کودک خود ارتباط برقرار کرده و در قالب بازی، در کنترل خشم به کودکتان کمک کنید.این بازی ها می تواند به منزله کاردرمانی در منزل برای کودک مورد استفاده قرار گیرد.
آنچه در این مطلب میخوانید ...
بازی درمانی برای کنترل خشم کودکان
بازی با ظرف حباب
برای این منظور زمانی که فرزندتان خشمگین شد، یک ظرف حباب درست کرده به او بدهید. لازمه حباب درست کردن برای کودک، تمرکز بر تنفس است. تنفس آرام و شمرده، احساسات خروشان کودک را آرام می کند. به مدت چند هفته روزی یک دقیقه با فرزندتان حباب درست کنید. بعد از اینکه کودک درست کردن حباب را یاد گرفت، از او بخواهید با کمک گرفتن از قوه تخیلش، حباب های متفاوتی درست کند. لطافت حباب ها و تلاش برای ساخت آنها روحیه کودک را آرام تر می کند.
بازی با گل یا خمیر
کودکان 3 تا 11 سال از بازی درمانی با استفاده از خمیر یا گل لذت می برند. این بدلیل لذت بردن از حس لامسه ای است که از بازی با آنها کسب می کنند. آنها می توانند هر طور که بخواهند به آنها شکل دهند، تغییرش دهند و هر وقت که مایل بودند خرابش کنند. این نوع از بازی و شکل دادن به آنها برای کودکان تخلیه و برون ریز احساسات پرخاشگرانه در آنها را در پی خواهد داشت. در کاردرمانی کودکان، بازی کردن با خمیر و گل، بیان احساسات و مفاهیم مربوط به پرخاشگری و خشم کودکان را تسهیل می کند.
بهتر است در بازی از قالب استفاده نشود چون در نحوه ی بیان کودک اثر تسهیل کننده دارد.
راه رفتن و کوبیدن پا روی زمین
در این روش کاردرمانی کودک برای بازی مجاز است پاها را به هر شکلی که دوست دارد به زمین بکوبد. سپس باید برای کودک بهترین کار کوبیدن پا در یک مکان مناسب به صورت تند و شدید را توضیح بدهیم. زمانی که ما خشم خود را بیرون می ریزیم علاوه بر این که حس بهتری داریم، قسمت کف پاهایمان نیز گرم می شود. این علامت می تواند به عنوان نشانه ای برای پایان بخشیدن به پا کوبیدن کودک باشد. مرحله بعد در روند کاردرمانی همراهی شما با کودک برای این منظور است که کودک حضور شما را حس کند و بداند تنها نیست. سعی کنید با کودک پا بکوبید. و بعد از مدتی پا کوبیدن از او بپرسید آیا کف پایش گرمتر شده است؟ اگر پاسخ منفی بود، به کودک می گوییم که به حد کافی، سخت و تند پایمان را نکوبیده ایم و در نتیجه دوباره این روند پا کوبیدن را ادامه می دهیم تا جایی که صورت، شاد به نظر برسد. همیشه از کودک می پرسیم: آیا به نظر نمی رسد که احساس خشم از بدن بیرون رفته باشد. احساس خشم از طریق پای ما پایین می رود. سپس از کودک می پرسیم در بدن خود چه احساسی دارد.
ترکاندن حباب ها
بازی درمانی به وسیله حباب ترکاندن، وسیله ای برای کنترل خشم در کاردرمانی کودکان است، برای این کار از حباب های پلاستیکی (ضربه گیر ها) استفاده می کنیم. از کودک می خواهیم که برای تخلیه خشم خود ۱۰ حباب را بترکاند. حال نوبت به پرسیدن سوال از کودک است که آیا حس می کند که چگونه خشم او از انگشت شست و انگشت اشاره اش بیرون می آید. زمانیکه خشم کاملاً بیرون آمد یک حباب می ترکد. معمولاً پس از ترکاندن ۱۰ حباب به نظر می رسد خشم کودک فروکش کرده باشد. زمانی که ما واقعاً عصبانی باشیم شاید بیشتر از ۱۰ حباب و زمان دیگر کمتر از ۱۰ حباب لازم است. اینگونه بازی های کاردرمانی می تواند برای کودکان در بروز و کنترل احساسات مفید باشد. در پایان معمولاً پس از روش های بازی درمانی و تلاش های کودک و آرام شدن او بهتر است درباره ی مسئله ای که موجب عصبانیت او شده صحبت شود.
منبع: arianclinic.com
عالی بود استفاده کردیم