سوالات متداول کاردرمانی
پاسخ به سوالات متداول کاردرمانی
پاسخ به سوالات رایج کاردرمانی جسمی حرکتی ، کاردرمانی ذهنی ، گفتاردرمانی و سایر خدمات کلینیک
کاردرمانی چیست؟
کاردرمانی یکی از رشتههای توانبخشی است که به افراد از بدو تولد تا سالمندی کمک میکند که بعد از بروز هر عارضهای بتواند محدودیتهای ناشی از آن را به حداقل برساند و استقلال کافی برای ورود یا بازگشت به جامعه را داشته باشند .
کاردرمانی در کودکان چیست؟
خدمات کاردرمانی افراد با گروه های سنی مختلف را پوشش می دهد، کودکان به دلایل مختلف شامل آسیبهای حین بارداری، حین زایمان و یا بعد از تولد ممکن است نیاز به استفاده از خدمات کاردرمانی پیدا بکنند. هرگونه آسیبی به کودک میتواند روند رشد مهارتهای حرکتی، اجتماعی، ارتباطی، هیجانی، مشارکتی و … را به تاخیر بیندازد، خوشبختانه متخصصان کاردرمانی در حوزه کودکان میتوانند تاخیر رشد در تمام موارد ذکر شده را ارزیابی و برای بهبود آنها راهکارهایی ارائه دهند.
از کجا بدانیم کودکمان نیاز به کاردرمانی دارد؟
معمولا در کشور ما بعد از زایمان یک سری تستهای غربالگری اولیه برای تشخیص سلامت کودک در ابعاد مختلف گرفته می شود، هرگونه مشکلی در این تستها به پزشک متخصص مربوط به کودکان گزارش شده و پزشک در صورت صلاحدید و آسیب به بخش های رشدی مختلف نوزاد را به بخش کاردرمانی ارجاع می دهند، در صورتی که کودک در این تستها آسیبش مشخص نشود، با تاخیر در روند رشد طبیعی آسیب بارز می شود، والدین باید هوشیار باشند و زمان رسیدن کودک به مهارت حرکتی، شناختی، هیجانی و … را بدانند و همچنین کودک را به صورت مرتب برای سنجش مراحل رشدی به مراکز بهداشت ببرند. در صورتی که مراکز بهداشت تاخیری ملاحظه کنند خانواده را مطلع کرده و روند مراجعه به خدمات توانبخشی و یا پزشک مربوطه را به خانواده یادآور میشوند.
چکار کنیم که کودکمان ارتباط خوبی با کاردرمان برقرار کند؟
اولین نکته در پاسخ به این سوال این است که کودکان تا پایان سن دو سالگی هیجاناتشان جدای از والدین نیست و بسیار از آنها تاثیر میپذیرد، پس بهتر است قبل از حضور در کلینیکهای کاردرمانی مقداری در مورد این تخصص و فضای کاری آن اطلاعات جمع آوری کنیم تا یک آرامش اولیه به دست آوریم و در ادامه این آرامش را به کودکمان هم منتقل کنیم.
نکته بعدی این است که دید مثبتی نسبت به کمک کاردرمان داشته باشیم و سعی کنیم قضاوتمان را در برخوردهای اول به تاخیر بیندازیم.
یکی از مهمترین عوامل ارتباط درمانی خوب دادن اطلاعات کافی و درست در مورد تشخیص، سن کسب مهارتهای حرکتی، عادات، بازیها و علایق کودکمان در جلسه ارزیابی است. این مسئله میتواند کمک شایانی را به کاردرمان برای شبیهسازی فضای درمان با علایق کودک بکند تا بتواند نظر و اطمینان او را جلب کند.
هیچگاه بدون اجازه درمانگر کاری را در فضای اتاق درمان انجام ندهید چون موجب سلب اعتماد کودکتان نسبت به محیط درمانی و درمانگر می شود، این نکته زمانی اهمیت دارد که کودک شما چالشی همانند گریه کردن ایجاد کرده است، به درمانگر اجازه دهید که با روشهای خودش سعی در تلطیف فضا بکند اگر موفق نبود خود او از شما کمک خواهد خواست.
سعی کنید چند وسیله بازی که کودک دوست دارد را همراه داشته باشید تا به وسیله آن بتوانیم توجه کودک را جلب کنیم.
تا حد ممکن زمان خواب کودک به صورتی تنظیم شود که در جلسه درمانی خوابآلود نباشد، چون همکاری نمیکند و امکان دارد به ارتباط درمانی لطمه بزند.
دو الی سه ساعت قبل از جلسه به کودک غذا ندهید تا در زمان حضور در کلینیک احساس سنگینی نکند و خواب آلود نباشد و همچنین ممکن است به دلیل اضطراب و یا بعضی از تمرینات درمانگر دچار حالت تهوع و استفراغ شود .
چگونه والدین ارتباط مناسبی با کاردرمان داشته باشیم تا بهترین نتیجه حاصل شود؟
از آنجایی که توانبخشی یک روند مهارت محور است و کسب هر مهارتی نیاز به تکرار و تمرین دارد، اصولا بیان میشود که توانبخشی یک پروسه ۲۴ ساعته است و همین موضوع خود اهمیت مشارکت والدین کودک در منزل و در جلسه درمانی را در روند پیشرفت او نشان می دهد.
نکات ذیل به صورت خلاصه کمک میکند که بتوانید ارتباط خوبی با درمانگر کودکتان برقرار کنید:
در دادن اطلاعات دقیق باشید وجزئیات را بیان کنید.
سعی کنید یک دفترچه همیشه به همراه داشته باشید، چه در جلسات درمان (برای ثبت مواردی که درمانگر متذکر میشود) چه خارج از جلسه درمان (برای ثبت مشکلات کار با کودک، سؤالاتتان از درمانگر و غیره )
از درمانگرتان جزوات و یا مواردی برای مطالعه در مورد مشکل کودکتان که از منابع معتبر علمی تهیه شده است درخواست کنید و هیچ وقت به فضای مجازی و اینترنت اطمینان نکنید.
سعی کنید موارد خاصی که درمانگر در مورد کودکتان برای منزل گفته است را رعایت کنید و همچنین موارد لازم آماده سازی قبل از ورود به کلینیک را به خوبی انجام دهید.
در طول روز حتما یک وقت جداگانه برای انجام مواردی که درمانگر تاکید کرده اختصاص دهید و یا اگر ممکن نیست سعی کنید همان موارد را به برنامه روزانه خودتان ربط دهید و به شیوه خلاقانه آنها را انجام دهید.
در انتهای هر جلسه انتظار تکالیف جدید نداشته باشید گاهی باید برای یک مهارت هفتهها وشاید ماهها همراه با درمانگر کار کنید تا بتوان به سطح رشدی بعدی رسید.
روزها و ساعات کاری کلینیک به چه صورت است؟
ساعات کاری کلینیک شنبه ، دوشنبه و چهارشنبه از ساعت 8:30 الی 16:00 و یکشنبه و سه شنبه از ساعت 8:30 الی 20:30 می باشد . کلینیک در روزهای پنج شنبه، جمعه و تعطیلات رسمی تعطیل خواهد بود.
راه های ارتباطی با کلینیک کدام است؟
شماره تلفن همراه: 09135553323
شماره تلفن ثابت : 03134719121
ایمیل : samarrehab.ir @ gmail.com
نشانی : اصفهان؛ خیابان عبدالرزاق، خیابان سنبلستان، میدان نذری، ساختمان رضا
روال ویزیت در مرکز چگونه است؟
به شما در ابتدا با وقت قبلی که از طریق سایت و یا تماس تلفنی می گیرید وقت ارزیابی داده می شود ( دقت نمایید بدون وقت قبلی امکان ویزیت کودک شما وجود ندارد ) در بخش توانبخشی عصبی، آموزش و یکپارچگی حسی و کاردرمانی جلسه اول توسط مسئول کلینیک و در بخش گفتار درمانی توسط مسول بخش گفتار درمانی عموماً ارزیابی انجام می شود و اینکه آیا کودک شما به توانبخشی نیاز دارد یا خیر و تعداد جلسات مورد نیاز و درمانگران و بخش مورد نیاز مشخص می شود و بعد از آن جلسات درمان مشخص شده و طبق زمان و روزهای هماهنگ شده با منشی به مرکز مراجعه خواهید داشت .
رزرو نوبت ویزیت بعد از ارزیابی اولیه در مرکز به چه صورت است؟
بعد از ارزیابی اولیه و مشخص شدن تعداد جلسات درمان در هفته، پذیرش در ابتدا بصورت هفتگی به شما نوبت دهی می کند، بعد از چندین جلسه مراجعه منظم به مرکز، بعد از هماهنگی با شما نوبتها برای بیماران بصورت فصلی رزرو خواهد شد، لذا امکان جابجایی نوبتها در هر زمان از جانب مرکز خواهد بود که قبل از آن با شما هماهنگ خواهد شد. (لازم به ذکر است جابجایی نوبتها صرفاً جهت وقت دهی بهتر به کلیه بیماران خواهد بود)
در اولین مراجعه (روز ارزیابی) چه چیزهایی باید همراه داشته باشیم؟
در روز ارزیابی باید برگه ارجاع پزشک به کلینیک (در صورت داشتن) ، همچنین کلیه مدارک پزشکی بیمار که مرتبط با بیماری اوست و وسایل شخصی مورد نیاز بیمار را به همراه داشته باشید. بعد از ارزیابی اولیه اگر قرار به انجام برنامه توانبخشی در مرکز باشد به شما بروشوری داده خواهد شد که اطلاعات لازم و قوانین و مقررات مرکز در آن ذکر شده است.
آیا برای درمان در این کلینیک می توان از خدمات بیمه استفاده کرد؟
این کلینیک کاملاً خصوصی است و با بیمه طرف قرار داد نمی باشد، در صورتیکه بیمه شما هزینه خدمات توانبخشی (کاردرمانی، گفتاردرمانی و …) را پوشش دهد، می توان برای شما گواهی صادر کرد تا بتوانید هزینه های درمانتان را از بیمه دریافت کنید.
آیا امکان این وجود دارد که توانبخشی کودک خود را در مرکز دیگری انجام دهم و کودک خود را صرفا جهت توانبخشی شناختی به این کلینیک بیاورم ؟
بله ، این امکان کاملا وجود دارد . از آنجایی که این تجهیزات هزینه و دانش خاص خود را می طلبد منطقی است که هر کلینیکی بر روی این مساله تمرکز ننماید و سیاست های کاری خاص خود را پیش ببرد، لذا این امکان در این کلینیک وجود دارد که مراجع علاوه بر دریافت خدمات توانبخشی خود در سایر مراکز به صورت بهره مندی خاص از خدمات توانبخشی شناختی حداقل 2 روز در هفته به این مرکز مراجعه نماید.